Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  29856147
Bugün Ziyaretçi :  8808
Aktif Ziyaretçiler :  5

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile röportaj


 

Gazetemiz yazarlarından M.Yahya Efe Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Milli Eğitim Vakfı konusunda bir röportaj yaptı.

 

1) EFE: Merhaba, öncelikle okuyucularımıza Millî Eğitim Vakfı’nın niçin ve nasıl kurulduğundan, kurumsal amaçlarından bahseder misiniz?

MEHMET TEMEL: Merhaba, röportajımıza Millî Eğitim Vakfı’na gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederek başlamak isterim. Ülkemizin nüfusunun hızla artması ve nüfusun iç göçler nedeniyle yer değiştirmesi, bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler eğitim ihtiyacını da giderek artırıyor. Bu ihtiyaçların karşılanması ve eğitimle ilgili sorunların çözümü için gerekli olan kaynak sadece devlet bütçesinden karşılanamıyordu. Eğitim ihtiyacının karşılanmasında toplumun maddi, manevi desteğine duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktaydı. Millî eğitim hizmetlerinin, millî eğitim amaçları ve temel ilkeleri doğrultusunda sağlanabilmesinin desteklenmesi ve eğitim yükünün paylaşılması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı’nca bir vakıf kurulmasına ihtiyaç duyuldu. “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı her kademe ve türdeki eğitim kurumlarında verilen eğitim-öğretimin, toplumun ve kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak nitelik ve niceliğe ulaşması için maddi ve manevi katkıda bulunmak ve bu amaçla yeni kaynaklar yaratmak” amacıyla Milli Eğitim Vakfı kuruldu.

1960’lı yıllarda Almanya’ya gidecek olan işçilerimizin hizmet öncesi eğitimden geçirilerek; bu ülkeye gönderilmesini sağlayacak bir program, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Almanya arasında imzalanan bir anlaşmayla yürürlüğe konulmuştu. Bu amaçla kurulan fonun T.C Merkez Bankası’ndaki hesabında 1.296.000 Alman Markı toplandığı bilgisini alan dönemin Millî Eğitim Bakanı Hasan Sağlam, böyle bir vakfın kurulmasının çok isabetli olacağı, Vakfın Bakanlığın bünyesindeki tüm birimlere destek verebilecek nitelikte yapılanması ve hazırlıkların bu çerçevede yürütülmesi talimatını verdi. Vakıf kuruluş çalışmalarını yürütmek üzere beş kişiden oluşan bir heyet oluşturuldu, bu heyette Osman Güngör Feyzoğlu, Hüseyin Aktuğ, Abdullah Çelik, İhsan Özçukurlu ve Necat Bozkurt görevlendirildi. Hazırlıkları çeşitli aşamalardan geçen vakfımızın kuruluşu 19 Şubat 1981 yılında millî eğitim davasına gönül vermiş 9 tüzel, 29 gerçek kişiden oluşan kurucu üyeler tarafından tamamlandı ve Bakanlar Kurulu Kararıyla Vergi Muafiyeti tanındı. Kurucularımız arasında Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı, YÖK, TOBB gibi önemli kurum ve kuruluşların yanı sıra gerçek kişi olarak Vehbi Koç, Sakıp Sabancı, Prof.Dr İhsan Doğramacı, Prof.Dr.Fahrettin Kerim Gökay gibi önemli isimler de yer aldı.

 

2) EFE: Milli Eğitim Vakfı’nın bugüne kadar verdiği hizmetleri açıklarmısınız?

MEHMET TEMEL: Öncelikle minnet ve şükranla ifade etmek isterim ki yüce gönüllü ve hayırsever milletimiz kuruluşundan bu yana Vakfımızın her zaman yanında olmuş ve desteklemiştir. Vakfımız da hem bağışçılarımızın bu önemli desteği; hem de geçmişten bu güne tüm yönetim kurullarımızın ve personelimizin sosyal sorumluluk bilinci içinde verdikleri hizmetler sayesinde yaratılan kaynaklarla bugüne kadar milli eğitime bugünün parasıyla 2 Milyar Türk Lirasına yakın bir kaynak aktarmıştır. Bu kaynağın içinde şüphesiz meblağ ve fayda olarak en önemli kalemlerin başında yaptırılan okullar gelmektedir. MEV, kuruluşundan bugüne 140’ı aşkın okulun yapımını gerçekleştirerek Milli Eğitim Bakanlığı’na devretmiş, ülkemizin dört bir yanında irfan yuvalarını öğrenci ve öğretmenlerine kavuşturmuştur.

Bu rakam Türkiye’de Sivil Toplum Kuruluşları arasında Vakfımıza çok özel bir yer kazandırmıştır. MEV, bu anlamda amacına da uygun biçimde, ülkemizde devletimizden sonra belki de en önemli eğitim tesisi yatırımlarını sağlayan STK olmuştur. Okulların yanı sıra 6 Öğretmenevi ve 7 öğrenci yurdunu yaptırmış ve donatmış, 400’e yakın öğretmenevinin de yapım, donatım ve onarımına katkıda bulunmuştur.

 

 

Vakfımız tarafından yaptırılan öğretmenevlerinin en son örneği Van Erciş’te Van depreminde kaybettiğimiz 76 şehit öğretmenimizin adını yaşatmak amacıyla yaptırdığımız çelik konstrüksiyonlu “MEV Deprem Şehitleri Erciş Öğretmenevi”dir. Yapım, donatım ve onarım çalışmalarının yanı sıra yine çok önemsediğimiz ve adil biçimde dağıtılması, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşması için çok önemli tahkikatlar yaptığımız öğrenci bursları gelmektedir. Vakfımız bugüne kadar her kademeden 30 bine yakın öğrenciye burs vermiş, 2 bine yakın öğrenciyi ise tüm masraflarını karşılayarak yatılı okutmuştur. Şüphesiz ki kadirşinas milletimiz bu önemli hizmetleri görmüş ve Vakfımızı artan bir ilgi ve güvenle desteklemeyi sürdürmüştür.

3) EFE: Milli Eğitim Vakfı’nın doğal afetlerde de sorumluluk alan bir Sivil Toplum Kuruluşu olduğunu biliyoruz. Bu konuda neler söylemek istersiniz ?

MEHMET TEMEL: Vakfımız kuruluş amaçları gereği öncelikle eğitimin ve eğitimcinin olmak kaydıyla milletimizin her koşulda yanında olmak niyetiyle faaliyetlerde bulunmuştur. 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden 179 öğretmen ve eğitim personelinin varislerine ve evleri yıkılan 1782 aileye maddî yardımda bulunduk. 50 bin öğrenciye kıyafet, ders araç ve gereçleri yardımı yaptık. Açtığımız aşevlerinde 3 ay süreyle 3 öğün sıcak yemek dağıtılmasını sağladık. Bu depremden sonra Hürriyet Gazetesi, ODTÜ, Yıldız Teknik ve Çukurova Üniversitelerin katkılarıyla ülke çapında “Okullarımız Yıkılmasın” kampanyasını yürüttük, kampanyaya maddî destek sağladık ve 16 ilde 130 okulun dayanıklılık sonuç raporlarını hazırlayıp Milli Eğitim Bakanlığı’na sunduk. Bingöl depreminde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerin cenaze masraflarını karşılayıp, yaralananların tedavi giderlerini üstlendik. Yine bu depremde 35 öğrencisini enkaz altından kurtaran ve 36’ncı öğrencisini kurtarırken şehit olan öğretmenimiz Serkan Akyaz’ın azîz hatırasını yaşatmak adına Bingöl şehir merkezinde 16 derslikli, laboratuvarı ve spor salonu olan bir ilköğretim okulu yaptırdık, donattık ve okula kahraman öğretmenimizin ismini verdik. Erzurum ve Kars depremlerinde zarar gören okulların onarımını sağlayıp, öğrencilerimizin ihtiyaçlarını karşıladık. Bunun dışında ülkemizin acı bir gerçeği olan terör belasına kurban verdiğimiz şehit askerlerimizin, öğretmenlerimizin, güvenlik ve eğitim personelimizin çocuklarını Millî Eğitim Vakfı Koleji Özel Okullarında ücretsiz olarak ya da devlet yatılı okullarında her türlü masraflarını karşılayarak okuttuk ve okutmaya devam ediyoruz.

4) EFE: Milli Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş MEV Koleji Özel Okulları da uzun yıllardır güven veren bir yapıyla ilerliyor. Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

MEHMET TEMEL: Tabi aslında MEV Kolejleri her ne kadar belirli bir ücret karşılığında eğitim hizmeti sağlıyor olsa da, MEV Koleji Okullarının kâr etmek gibi bir amacı, önceliği yok. MEV Koleji daha fazla öğrenciye kalitede ve nitelikte model olmak, başarılı ancak ihtiyaç sahibi öğrencilere ücretsiz ya da burslu eğitim imkanı sağlamak, özel okulculuk sektöründe eğitim tesisleri ve eğitim programları ile örnek okullar olurken; özel okul ücretleri arasında denge unsuru olarak yer almak amacıyla kuruldu. 1991 yılında İzmir’de açılan ilk eğitim kampüsümüzün ardından Ankara, İstanbul Basınköy, İstanbul Büyükçekmece ve İzmir Bornova’daki yeni kampüsümüzde bugün 5 bini aşkın öğrenci, MEV Kolejinin bu bahsettiğim nitelikli eğitiminden makul fiyatlarla yararlanmakta, ülkemizin aydınlık geleceği için “Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür” nesiller olarak yetiştirilmektedir. Vakfımız Merkez Yönetim Kurulu tarafından her büyükşehirde bir MEV Koleji açılması kararlaştırıldı.

Buna göre Vakfımız, her geçen gün gelişiyor, büyüyor, güçleniyor. Bornova’dan sonra yaptırmayı planladığımız Gaziantep ve Mersin MEV Koleji projeleri de yüksek nitelikte eğitim kurumları olacak.

 

 

 

5) EFE: Milli Eğitim Vakfı’nın geleceğe ilişkin yapmayı planladığı çalışmalar nelerdir?

MEHMET TEMEL: Her büyükşehirde bir MEV Koleji açma kararımız doğrultusunda; Uygun arsa sağlandığında bunu her büyükşehirlerimizin tamamında gerçekleştirmeyi ve MEV Kolejinin nitelikli eğitimini ülkemizde yaygınlaştırmayı gönülden arzu ediyoruz. Bunun dışında elbette burs verdiğimiz öğrenci sayısını artırarak geleceğimizin teminatı ve güvencesi olan daha fazla çocuğumuza, gencimize ulaşmak da öncelikli hedeflerimiz arasında Eğitim kalitesini yükseltmeye yönelik AR-GE çalışmaları yapmak ya da yaptırmak; sonucunu Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşmak, Vakfımıza bağışlanan taşınmazların Vakıf amaçlarını gerçekleştirmek için doğru şekilde kullanılmasına yönelik çalışmalarımız da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aralıksız devam edecek.

 

6) Yardımsever vatandaşlarımız için; Vakfınızın gelir kaynaklarından ve Vakfınıza nasıl bağışta bulunabilecekleri konusunda bilgi verebilir misiniz?

MEHMET TEMEL: T.C Anayasası, Ulu Önder ve Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılapları, Milli Eğitim Temel Kanununda yer alan Türk Milli Eğitiminin genel amaç ve temel ilkeleri doğrultusunda, Atatürk’ün gösterdiği “Çağdaş uygarlık seviyesinin de üstünde ‘Lider Ülke’ olmak” hedefine ulaşmak amacıyla eğitim ve öğretimi geliştirmeyi amaç edinir. Bu amaç doğrultusunda MEV, ülkemizin en güçlü sivil toplum örgütlerinden biri olmasına rağmen halî hazırda sürdürdüğü ve gelecekte gerçekleştirmeyi hedeflediği projeler için hayırsever vatandaş, kurum ve kuruluşlarımızın bağışlarına ihtiyaç duymaktadır. Hayırsever vatandaşlarımız vakfımıza gayrimenkul bağışı ya da nakdi bağışta bulunabilir, şartlı bağışlarla ya da özel fonlarla arzu ettikleri kriterlerde öğrenciler okutabilir, isimlerini taşıyan okullar, sınıflar laboratuvarlar yaptırabilir, gönüllerinden geçen miktarda az ya da çok fark etmeksizin banka havalesi ya da kredi kartı gibi yöntemlerle vakfımıza bağışta bulunabilirler. Kurum ve kuruluşlar ise tüm bu bağışları ile bizlere destek olmanın yanında Kurumlar Vergisi Kanunu’nun ilgili maddesi gereğince ve hükümde belirtilen koşullarda vergi matrahından düşebilmektedirler.

 

 

***

 

Ekleyen:  Efe'ce Haber Gazetesi
Ekleme Tarihi:  30.11.2022
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
 
Eklenen Yorumlar 
Bu Konuda En Çok Okunan Yazılar
Bodrum değil Tunceli
Bir zamanlar askeri operasyonların yapıldığı Tunceli'nin Kutuderesi Vadisi'nde bulunan Munzur Çayı sahili şimdi tatilcilerin gözdesi...Munzur çayı sahlilindeki renkli görüntüler Bodrum'u aratmıyor.

Efe'ce Haber Gazetesi [ 10.8.2009 Devamı
 
Piramitlerin sırrı ortaya çıkıyor
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Giza Piramitlerinin bilinen en eski parçası olan Keops Piramidi, aradan asırlar geçmesine rağmen sırrını hala muhafaza ediyor.
Efe'ce Haber Gazetesi [ 14.8.2010 Devamı
 
Mehmet Kadıoğlu'nun şiirleri
Mahzunlaşmaya başladı garip gönlüm
Yaklaştı Kilis’ten ayrılık günüm
Dostlarım, arkadaşlarım, anam özüm
Yine burnumda tütecek, yok mu çözüm
Efe'ce Haber Gazetesi [ 2.9.2011 Devamı
 
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam