SODİMER tarafından hazırlanan araştırmaya göre; öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu yeni dönemde yüz yüze eğitim sürecine kendilerini hazır hissediyor. Ancak yüz yüze eğitim sürecinde pandemiye ilişkin önemli oranda endişe ve kaygı duyguları ile baş başa kalmış durumda.
Uğur DUYAN / ANKARA (Anayurt) - Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi'nin (SODİMER) hazırladığı rapora göre; neredeyse her 3 öğretmenden 1'inin aşıya güvenmediği, yine her 3 öğretmenden 1'nin de bu konuda kararsız kaldığı görüldü. Çalışma grubundaki öğretmenlerin yüzde 56.5'i MEB tarafından açıklanan hijyen kuralları ile görev yaptıkları okullarda alınan hijyen önlemlerinin birbiri ile uyumlu olduğunu ifade etti.
SODİMER tarafından hazırlanan 'Okullar Açılırken Öğretmenlerin Psikososyal Durumlarının Betimlenmesi' araştırması 26 Ağustos – 3 Eylül tarihlerinde arasında 10 bin öğretmenin katılımı ile yapıldı. Araştırmada öğretmenlerin pandemi sürecinde yaşadıkları bağlamında yeni eğitim-öğretim dönemine ilişkin görüş ve psikososyal durumlarının betimlenmesi amaçlandı. SODİMER'den yapılan açıklamaya göre; araştırmada veriler online anket yöntemi ile toplandı ve kontrol sorusu ile araştırmanın geçerliliği arttırıldı.
Araştırmaya göre, okulların açılması durumunda öğretmenlere kendilerini nasıl hissettikleri sorulduğunda büyük oranda endişeli (yüzde 44.7) ve mutlu (yüzde 28) olduklarını belirtirken, kendisini yeni döneme hazır hissettiğini ifade eden öğretmenlerin oranı yüzde 46,4; kısmen hazır hissedenlerin oranı da yüzde 43,8 oldu. Öğretmenlerin yalnızca yüzde 9.9'u yeni döneme hazır hissetmediğini belirtti.
"Sınıfta öğrencilerimle yüz yüze ders yapmayı istiyorum" önermesine öğretmenlerin yüzde 83.9'u 'evet' şeklinde yanıt verdi.
Öğretmenlere yüz yüze eğitimde en çok tedirgin oldukları konular sorulduğunda katılımcıların yüzde 43'ü hepsi yanıtını vererek; tedbirlerin yetersiz olması, öğrencilerin psikososyal durumu, maske kullanımı ve aşı zorunluluğu konularında tedirginlik yaşadıklarını belirtti.
Çalışma grubundaki öğretmenlerin yüzde 56.5'i MEB tarafından açıklanan hijyen kuralları ile görev yaptıkları okullarda alınan hijyen önlemlerinin birbiri ile uyumlu olduğunu ifade etti. Bu durumda okulların açılmış olmasına rağmen okullardaki gerekli önlemlerin tamamının henüz sağlanmamış olduğu anlaşılıyor.
'Aşının okulların güvenli bir şekilde açılmasında etkili olduğunu düşünmüyorum' önermesine katılımcıların yüzde 31.2'si 'evet', yüzde 33.8'i 'kısmen yanıtını verdi. Bu noktadan hareketle neredeyse her 3 öğretmenden 1'inin aşıya güvenmediği görüldü. Yine her 3 öğretmenden 1'i de bu konuda kararsız kalmış durumda.
Öğretmenlerin yüzde 85.2'si yeni eğitim sürecinde derslerin 30 dakika ile sınırlandırılması gerektiğini düşünürken; 'Yeni öğretim yılında kazanımlar azaltılmalıdır' önermesine öğretmenlerin yarısından fazlası (yüzde 52.2) olumlu yönde yanıt verdi.
Bununla beraber yine öğretmenlerin yüzde 29'u bu önermeye 'kısmen' şeklinde yanıt vererek programın seyreltilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
'Bazı derslere uzaktan eğitim yöntemi ile devam edilmesi gerektiğini düşünüyorum' önermesine öğretmenlerin yüzde 47'si 'hayır', yüzde 31.3'ü ise 'evet' şeklinde yanıt verdi.
Araştırmanın sonuçlarına göre; katılımcı öğretmenlerin büyük bir çoğunluğu yeni dönemde yüz yüze eğitim sürecine kendilerini hazır hissediyor. Ancak yüz yüze eğitim sürecinde pandemiye ilişkin önemli oranda endişe ve kaygı duyguları ile baş başa kalmış durumda. Yeni eğitim döneminde öğretmenler teneffüs uygulamasının tüm kademelerde yer almasını ve ders sürelerinin azaltılması ile seyreltilmiş öğretim programlarının uygulanması gerektiğini düşünüyor. Raporun sonuç bölümünde öğretmenlere dönük motivasyon çalışmaları yapılması ve Milli Eğitim Bakanlığı yeni heyetinin öğretmenlerle temas etmesi, öğretmenlere yönelik destek programları geliştirmesi de önerildi.
|