Kilis Yardımlaşma derneği 
 

 

 

 

 

Sevgisiz dostluk olmaz!

Devamı  

 Türkiye'nin tek buz müzesi binlerce ziyaretçi ağırladı

 

 


  

 



 
14 MAYIS'TAKİ SEÇİMLER İÇİN 6 ADIMDA OY

KULLANMA REHBERİ



 
DEVAMI

 

magazin

NEVİN BALTA'NIN SON
KİTABI YAYINLANDI

 Devamı 

CACA OYUNU CADDEBOSTAN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE


 

 

 

Milli Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Temel ile Röportaj 


Klasik Türk müziği sanatçısı, icracı ve bestekar, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca, vefatının birinci yılında yad ediliyor.


KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI FİLM ARŞİVİ

 
 
 
  AKPINAR Temmuz 2017 Sayısı
 
 
 AKPINAR Mart 2017 Sayısı
 
 
 
Bir insanlık dersi...
 
 

 Orhan SELEN

Devamı

 

  
Hava Durumu Bilgileri

 
Döviz Kurları

Anket
Anket Seçilmemiş
Diğer Anketler

Ziyaretçiler
Toplam Ziyaretçi :  30862143
Bugün Ziyaretçi :  10663
Aktif Ziyaretçiler :  10663

KURAN'A SIMSIKI SARILIN
 
KURAN'A SIMSIKI SARILIN (ARAF-170)
 
NEDEN KÛR'AN'I KERİM
 
Ayetler ile Kûr'an'ı Kerim deki İslâmiyet’in anlatılmasında ki neden. Allah'ın öğrenimin Kûr'an'ı Kerim ile olmasını emrettiği içindir. Kûr'an'ı Kerim, dönemin imamı olan Peygamberimiz S.A.V. Efendimizi vekâleten temsil eden dönem imamları olan veli resullerin lisanı ile kolaylaştırılmıştır.
 
MERYEM–97: Fe innemâ yessernâhu bi lisânike li tubeşşire bihil muttekîne ve tunzire bihî kavmen luddâ(ludden). Böylece Biz, O'nu (Kur'ân-ı Kerim'i) senin lisanınla kolaylaştırdık. O'nunla, takva sahiplerini müjdelemen ve inatçı kavmi uyarman için.
 
Bu veli resuller insanlık tarihi boyunca hep var olmuş ve kıyamete kadar hep olacaklar. Ve onlar sayesinde takva sahibi olup ve nefsimizi ıslah ediyoruz. Aramızda, insanlara ayetleri açıklayan, yaşayan resuller olacağını söylüyor Allah.
 
A’RÂF–35: Yâ benî âdeme immâ ye’tiyennekum rusulun minkum yekussûne aleykum âyâtî fe menittekâ ve asleha fe lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn(yahzenûne).Ey Âdemoğulları! Sizin içinizden, size âyetlerimi anlatan (kıssa eden) resûller geldiği zaman, bundan sonra kim takva sahibi olur ve nefsini ıslâh ederse (nefs tasfiyesi yaparsa), artık onlara korku yoktur. Ve onlar mahzun olmazlar.
 
Ayetleri tezekkür edecek kişinin kim olduğunu bilmiyorsanız, Kûr'an'ı Kerim dışından din adına çok fetva alır, boşuna zamanınızı tüketirsiniz. Unutmayın; ayetlerin tezekkür edilmesi de ulûl'elbab (sırrın sahibi) olan kişilere mahsustur.
 
SÂD–29: Kitâbun enzelnâhu ileyke mubârekun li yeddebberû âyâtihî ve li yetezekkere ûlul elbâb(elbâbi).Bu Mübarek Kitabı sana indirdik, âyetleri ile tedbir alsınlar ve ulûl'elbab tezekkür etsin diye.
 
Tezekkürün ne faydası var dersek, insanların dalaletten kurtulup hidayete ermeleri, hidayetten sonra imanlarının artması. Tezekkür ayetlerin açıklanması ile yapılır. Hafızların okuduğu gibi değil ayrı ayrı ayetlerin anlam açısından birleştirilerek açıklanması lâzım.
 
EN’ÂM–126: Ve hâzâ sırâtu rabbike mustekîm(mustekîmen), kad fassalnâl âyâti li kavmin yezzekkerûn(yezzekkerûne). Ve bu, senin Rabbine istikametlenmiş (yönlendirilmiş) yoldur. (Allah'a götüren yoldur). Tezekkür eden bir kavim için âyetleri ayrı ayrı açıkladık. Ayetlerin açıklanmasına Allah tezekkür olarak bahsediyor.
 
Tezekkür edilen ayetlerin bir hafızın okuması gibi ayetleri sırayla okuması değil, konu ile ilgili ayetlerin ilişkilendirilerek bir illiyet dâhilinde açıklanması ve Allah’ın emrinin en açık şekilde idrak edilmesi sağlanması içindir.
 
KASAS–51: Ve lekad vassalnâ lehumul kavle leallehum yetezekkerûn (yetezekkerûne). Ve andolsun ki, tezekkür etsinler diye sözü (âyetlerimizi) ardarda onlara ulaştırdık.
 
Bu ayetlerin açıklanması ancak gerçek müminlerin imanlarını arttırır. Bunlar ki Zikreden, cezbelenen, Allah'a tevekkül eden Allah dostlarıdır.
 
ENFÂL–2: İnnemel mu'minûnellezîne izâ zukirallâhu vecilet kulûbuhum ve izâ tuliyet aleyhim âyâtuhu zâdethum îmânen ve alâ rabbihim yetevekkelûn(yetevekkelûne).Gerçek mü'minler onlardır ki; Allah zikredildiği zaman kalpleri titrer (cezbelenir). Ve onlara Allah'ın âyetleri okunduğu zaman onların îmânlarını arttırır ve Rab'lerine tevekkül ederler.
 
Kûr'an'ı Kerim’i dinleyen kişilerden kimler faydalanır derseniz; hafızın okuduğu Kûr'an'ı Kerim, sesinin güzel olması ile insanları etkiler ama kurtuluşa etkisi olmaz. Kûr'an'ı Kerim okunurken ve tezekkür olarak açıklanırken gerçek iman sahipleri faydalanır. Çünkü bu kişiler Kûr'an'ı Kerim’e tabidirler.
 
ZÂRİYÂT–55:Ve zekkir fe innez zikrâ tenfeul mû’minîn (mû’minîne).Ve öğüt verip hatırlat. Muhakkak ki tezekkür, mü'minlere fayda verir.
 
Allah'û Teâlâ Kûr'an'ı Kerime neden önem verilmesi gerekir açıkladığı gibi, Kûr'an'ı Kerimin dışında yapılan konuşmalarında sadra şifa vermesi mümkün değil. Ancak Kûr'an'ı Kerim rahmete vesile olur, eğer siz alıcı iseniz ve saygınız varsa.
 
A’RÂF–204: Ve izâ kuriel kur’ânu festemiû lehu ve ensıtû leallekum turhamûn(turhamûne). Kur'ân okunduğu zaman artık onu dinleyin! Ve susun ki; böylece rahmete kavuşturulursunuz.
Allah Kûr'an'ı Kerime tabi olmamızı istiyor bunu biliyor muydunuz? O zaman kuranın dışında din adına fetva verilen sözler Kûr'an'ı Kerime aykırı ise ve insanlar bunu bir Allah dostundan değil de, kendisini din öğreticisi olarak tanıtan birisinden dinliyor ve itibar ediyorsa. Bu isyana götürmez mi?
 
EN’ÂM–155: Ve hâzâ kitâbun enzelnâhu mubârekun fettebiûhu vettekû leallekum turhamûn(turhamûne). Ve indirdiğimiz bu kitapmübarektir. Öyleyse O'na tâbî olun.Ve takva sahibi olun. Böylece siz rahmet olunursunuz (rahmete ulaşırsınız).
 
Allah'ın Kûr'an'ı Kerime tabi olmamızı istemesinin hikmeti, takva sahibi olmamız ve hidayette olmamızı istiyor. Çünkü bir insan dalalette ise cennete giremez.
 
BAKARA–2: Zâlikel kitâbu lâ reybe fîh(fîhi), huden lil muttekîn (muttekîne).İşte bu Kitap ki, O'nda hiçbir şüphe yoktur. Takva sahipleri için bir hidayettir.
 
Kûr'an'ı Kerim’e tabi olmak Kûr'an'ı Kerim’in dışında başka bir delil olmayışındandır. Çünkü Allah insanları Kûr'an'ı Kerim’den sorumlu tutuyor.
 
ZUHRÛF–44: Ve innehu le zikrun leke ve li kavmik(kavmike), ve sevfe tus’elûn(tus’elûne).Muhakkak ki O (Kur'ân), senin için ve senin kavmin için mutlaka bir zikirdir (öğüttür). Ve siz, (Kur'ân'dan) sorumlu olacaksınız.
 
Kûr'an'ı Kerimden bilgilenmek tek doğruyu gösterir. İnsanların ilmi Kûr'an'ı Kerim dışından aramaları, onların mü'min olmadıklarını ifade etmektedir.
 
Kûr'an'ı Kerim ile amel etmeyen kâfir olarak ifade ediliyor.
 
MÂİDE–44: İnnâ enzelnet tevrâte fîhâ huden ve nûr(nûrun), yahkumu bihen nebiyyûnellezîne eslemû lillezîne hâdû ver rabbâniyyûne vel ahbâru bimestuhfizû min kitâbillâhi ve kânû aleyhi şuhedâe, fe lâ tahşevûn nâse vahşevni ve lâ teşterû bi âyâtî semenen kalîlâ(kalîlen) ve men lem yahkum bimâ enzelallâhu fe ulâike humul kâfirûn(kâfirûne). Muhakkak ki Tevrat'ı Biz indirdik, onda hidayet ve nur vardır. Kendileri (Hakk'a) teslim olmuş peygamberler, yahudilere, onunla hükmeder. Rabbanîler (kendilerini Rabb'lerine adamış olanlar) ve Ahbar olanlar da (zahidler, yahudi âlimler, hahamlar) Allah'ın Kitab'ından korumakla görevli oldukları ile hüküm verirler ve onlar, onun üzerine şahitler oldular. Artık insanlardan korkmayın, Ben'den korkun ve Benim âyetlerimi az bir değere satmayın. Ve kim, Allah'ın indirdiği ile hükmetmezse, o takdirde işte onlar, onlar kâfirlerdir.
 
Kûr'an'ı Kerim ile amel etmeyen zalim olarak ifade ediliyor.
 
MÂİDE–45: Ve ketebnâ aleyhim fîhâ ennen nefse bin nefsi vel ayne bil ayni vel enfe bil enfi vel uzune bil uzuni ves sinne bis sinni vel curûha kısâs(kısâsun) fe men tesaddeka bihî fe huve keffâretun leh(lehu) ve men lem yahkum bimâ enzelallâhu fe ulâike humuz zâlimûn(zâlimûne). Onun içinde (Tevrat’ta) onlara, cana can ile, göze göz ile, buruna burun ile, kulağa kulak ile, dişe diş ile ve yaralamalarakarşı kısas olduğunu yazıp farz kıldık. Kim onu bağışlar da (kısas hakkından vazgeçerse) artık o kendisi için (günahlarına) kefâret olur. Ve kim, Allah’ın indirdiğiyle hükmetmezse, o takdirde işte onlar, onlar zalimlerdir.
 
Kûr'an'ı Kerim ile amel etmeyen fâsık olarak ifade ediliyor.
 
MÂİDE–47: Vel yahkum ehlul incîli bimâ enzelallâhu fîh(fîhi) ve men lem yahkum bimâ enzelallâhu fe ulâike humul fâsıkûn (fâsıkûne).Ve İncil sahipleri, Allah’ın onda (İncil’de) indirdiği (ahkâm) ile hükmetsinler. Ve kim, Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse, o takdirde işte onlar fâsıklardır.
 
Allah'ın şeriat kitabını okuyabilmek güzel bir ameldir, ama içindeki emirleri yerine getirip hayatına tatbik edip uygulamadıkça. Allah din üzere değilsiniz diyor.
 
MÂİDE–68: Kul yâ ehlel kitâbi! lestum alâ şey’in hattâ tukîmût Tevrâte vel İncîle ve mâ unzile ileykum min rabbikum ve le yezîdenne kesîren minhum mâ unzile ileyke min rabbike tugyanen ve kufr(kufren), fe lâ te’se alâl kavmil kâfirîn(kâfirîne).De ki; "Ey Ehli Kitap! Tevrat’ı, İncil’i ve size Rabb’iniz tarafından indirileni, yerine getirip uygulamadıkça siz bir şey (bir din) üzerinde değilsiniz. Ve sana Rabb’inden indirilen, mutlaka onların birçoğunun azgınlık ve küfrünü artırır. Artık sen kâfirler topluluğuna üzülme.
 
Allah ile ilişkisi iyi olmayan ve umursamayanların dikkatine demeyeceğim. Asıl dikkat etmesi gerekenlerin din öğretmekle görevli kılınan ve bunun karşılığı maaşlarını alan öğretme görevine soyunmuş zatlara sesleniyorum. Kûr'an'ı Kerimden o kadar uzaksınız ki, bu vebalden ancak; dininizi Kur'ân'ı yaşayan birinden öğrenerek ve bugüne kadar söylediklerinizin yanlış olduğunu söyleyerek, Allah'ın tek doğrusunu yaşayıp yaşatmaya vesile olarak kurtula bilirsiniz.
Kûr'an'ı Kerime sımsıkı sarılırsanız Allah'ın istediği yere gelebilirsiniz.
 
A’RÂF–170: Vellezîne yumessikûne bil kitâbi ve ekâmus salâte innâ lâ nudîu ecrel muslihîn(muslihîne). Onlar ki; Kitab'a sımsıkı sarılırlar ve namazı ikame ederler. Muhakkak ki Biz, salih olanların ecrini zayi etmeyiz
 
Bu şartlarda Allah Salih kullarını daim rahmetin içinde tutar.
 
ENBİYA–75: Ve edhalnâhu fî rahmetinâ, innehu mines sâlihîn(sâlihîne).Ve onu rahmetimizin içine dahil ettik. Muhakkak ki o, salihlerdendir.
 
Böyle mi olmak istersiniz; Yoksa “kendiniz muhtaç himmete, başkalarına himmet ede” diye söylenenlerden mi?
 

 

Ekleyen:  Dr. Doğan KUŞMAN
Tarih:  12.10.2014
İzlenme: 
Yazdır:Yazdır
Eklenen Yorumlar 
Dr. Doğan KUŞMAN Yazıları
Müslüman mısınız?Dr. Doğan KUŞMAN [ 18.1.2022 Devamı
KURANI KERİMİ OKUMAK DEĞİL YAŞAMAK LAZIM!Dr. Doğan KUŞMAN [ 11.7.2021 Devamı
ERMENİSTAN İLE TÜRKİYE İLİŞKİSİ Dr. Doğan KUŞMAN [ 27.10.2020 Devamı
MEHDİLİK KAVRAMI NEDİR? Dr. Doğan KUŞMAN [ 1.1.2020 Devamı
KALBİNİZDE SEVGİ VAR MI?Dr. Doğan KUŞMAN [ 4.6.2019 Devamı
KUR-AN-I KERİM MEALİ VEYA TEFSİRİNİ KİMLER YAZAR;Dr. Doğan KUŞMAN [ 10.4.2019 Devamı
İSLÂMIN BEŞ FARZINI YETERLİ GÖRÜYORSANIZ;Dr. Doğan KUŞMAN [ 9.3.2019 Devamı
SIRATI MUSTAKİM ÜZERİNDE OLMAKDr. Doğan KUŞMAN [ 6.1.2019 Devamı
KİBRİNİZ OLMASADr. Doğan KUŞMAN [ 11.12.2018 Devamı
ÖĞRETİLEN DİN DOÜRU MU?Dr. Doğan KUŞMAN [ 25.10.2018 Devamı
YAŞADIĞIMIZ OLAYLARDAN BİR MESAJ ALABİLİYOR MUYUZ?Dr. Doğan KUŞMAN [ 6.9.2018 Devamı
CEMAATLERİN İSLÂMİYETTE Kİ YERİ;Dr. Doğan KUŞMAN [ 2.8.2018 Devamı
TARİKAT, SİZCE DİNİMİZDE VAR MIDIR?Dr. Doğan KUŞMAN [ 14.7.2018 Devamı
MÜ'MİNLERDEN MİYİZ?Dr. Doğan KUŞMAN [ 29.6.2018 Devamı
DİNİ PARAYLA SATANLARDr. Doğan KUŞMAN [ 2.6.2018 Devamı
İNANIYORUM DEMEKLE İMAN SAHİBİ OLUNMAZDr. Doğan KUŞMAN [ 27.5.2018 Devamı
ŞEFAATE NASIL SAHİP OLUNURDr. Doğan KUŞMAN [ 22.4.2018 Devamı
RABBİMİZ İLE İBLİSİN, İNSANIN YARATILIŞDA ARALARINDA GEÇEN KONUŞMA.Dr. Doğan KUŞMAN [ 29.3.2018 Devamı
İSLÂM DİNİNİ BİLMEK İÇİN DİPLOMA MI LAZIM? Dr. Doğan KUŞMAN [ 15.3.2018 Devamı
İMAN ETMEK.Dr. Doğan KUŞMAN [ 8.3.2018 Devamı
Allah sizi seviyor mu?Dr. Doğan KUŞMAN [ 7.2.2018 Devamı
Dini yaşıyor musunuz?Dr. Doğan KUŞMAN [ 27.12.2017 Devamı
Ilımlı ve radikal İslamDr. Doğan KUŞMAN [ 18.11.2017 Devamı
MUTLU MUSUNUZ? Dr. Doğan KUŞMAN [ 15.9.2017 Devamı
KUR’AN MI? HADİS Mİ?Dr. Doğan KUŞMAN [ 29.7.2017 Devamı
RAMAZANDA ALLAH NE İSTİYORDr. Doğan KUŞMAN [ 29.5.2017 Devamı
ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIZ! ERÇEKTEN Mİ?Dr. Doğan KUŞMAN [ 7.4.2017 Devamı
DİNİ NE ZANNEDİYORSUNUZ?Dr. Doğan KUŞMAN [ 17.3.2017 Devamı
CENNETE KİMLER GİRER?Dr. Doğan KUŞMAN [ 13.2.2017 Devamı
HİMMETE MUHTAÇ DEDE KALDI Kİ HİMMET EDEDr. Doğan KUŞMAN [ 20.1.2017 Devamı
Ölümden sonra yaşamDr. Doğan KUŞMAN [ 24.12.2016 Devamı
Mutluyum demeyinDr. Doğan KUŞMAN [ 9.12.2016 Devamı
ŞERİAT NEDİR? Dr. Doğan KUŞMAN [ 25.11.2016 Devamı
TARİKATA KARŞI OLANLARADr. Doğan KUŞMAN [ 12.11.2016 Devamı
Dr. Doğan KUŞMAN [ 12.11.2016 Devamı
Sayfalar : 1  2  3  4  
Yazarlar
Prof. Dr. Anıl ÇEÇEN

HEM HER ŞEY DEĞİŞECEK HEMDE TÜRKİYE DEĞİŞMEYECEK
M. Yahya EFE

Dünya Engelliler Günü
Hüseyin TOPRAK

UYAN ŞAHİN UYAN GÖR NELER OLDU…
Harika ÖREN

İnsanlığın Kırmızı Çizgileri
Metin Mercimek

YAŞAM ANLAYIŞIMIZ SEVGİ OLSUN
Belma Demir AKDAĞ

BİR YIL DAHA GİTTİ
Ahmet GÖKSAN

GELECEĞİMİZİN YOLU
Sevgi Ünal

YAZMIŞ KIŞMIŞ
Münevver ÖZCAN

TANIK OL KARAR VER
Dr. İbrahim ATEŞ

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
Nevin BALTA

İzmir İktisat Kongresi 100 Yaşında
Şahika ÖNER

BENİM ANNEM!
Ayten YAVAŞÇA

Artık bu solan bahçede bülbüllere yer yok
Fevziye ŞİMDİ

UMUT
Günseli RUMELİOĞLU

EVRİMİN GÜNCELLENMESi
Yekta Güngör ÖZDEN

Ne günlere kaldık…
Oktay ZERRİN

Anadolu Mektebi Okul Paneli
Arzu KÖK

Gençler!...
Dr. Doğan KUŞMAN

Müslüman mısınız?
Alev YILDIRIMCI

Zaman yok
Handan ÇÖLAŞAN

Bu DÜNYA
Bekir COŞKUN

Yazı bilmem
Orhan SELEN

UNUTKANLIK SALGINI
Elveda TANIK

LEBALEB KONGRE...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>
 



 

 


>>>>>>>>>>>>>>>>>
 

 

 

 

Her Hakkı Saklıdır. Efe'ce Haber Gazetesi © 2008 Tasarım : Linear Yazılım

Reklam